Frauduleuze mail over domeinnaam registratie

Er doet momenteel weer een email de ronde van een Nederlandse firma onder de naam “Domeinnaam Register” die eigenaars van domeinnamen probeert te manipuleren om zo extra extensies (bijkomende domeinnamen) te registeren. En dit onder het mom dat iemand anders de variant van je domeinnaam zou willen gaan registreren.

Dit soort mails zijn niet nieuw. In 2018 deelde we op onze blog al een artikel met uitleg hoe de vork in de steel zit. Ook dit jaar is het dezelfde firma waarvan we melding maakte in 2018, die weer eens deze frauduleuze mails stuurt.

Waarover gaat het?

Mensen die een domeinnaam hebben krijgen een mail waarin wordt gezegd dat iemand anders hun domeinnaam met een andere extensie probeert te registreren. Er staat dan iets in genre je bent eigenaar van jouwdomeinnaam.be maar we hebben een aanvraag gekregen van iemand die jouwdomeinnaam.net probeert te registreren.

Uiteraard wil je liefst niet dat iemand jouw domeinnaam onder een andere extensie registreert. Beeld je in dat je klanten mails krijgen van een bijna gelijkaardig domein en niet zien dat het fake is. Of erger dat je potentiële klanten via search op een website terecht komen die eruit ziet als de jouwe (ze kopiëren dan gewoon even je website) maar waar achter de schermen zo gangsters de gegevens van je klanten bekomen.

De meeste mensen worden daarom ook terecht zenuwachtig bij het krijgen van een mail dat iemand hun domeinnaam met een andere extensie probeert vast te leggen. Uiteraard speelt de frauduleuze email hierop mooi in. Je krijgt namelijk de kans – mits de betaling van een stevig bedrag – dit tegen houden en je zou voorrang krijgen om deze domeinnaam te registeren.

Heel dat verhaal is uiteraard fake. Zowel de aanvraag dat iemand je domeinnaam met een andere extensie wilt registeren alsook de regel dat je in zo’n geval voorrang zou moeten krijgen zijn verzonnen.

Hoe weet je dat de mail fake is?

Vaak zijn frauduleuze mails gemakkelijk te herkennen omdat er bijvoorbeeld veel schrijffouten instaan. De partij die deze mails verstuurd heeft echter propere mails, zonder schrijffouten en een professionele opmaak (zie onderstaand voorbeeld). Ook de website van de organisatie ziet er redelijk geloofwaardig uit.

Domeinnaam Register

Ons advies omtrent dergelijke mails is om deze te negeren en er zeker niet op in te gaan. Je kan ze eventueel melden op meldpunt.belgie.be.

Heb je zo een e-mail ontvangen en eb je twijfels? Neem dan even contact met ons op. We informeren je met veel plezier over de correctheid van de informatie.

Kinamo’s advies: domeinnamen

Bij het registeren van een domeinnaam is het effectief geen slecht idee om meteen meerdere extensies te gaan registreren.

Het voordeel daarvan is dat consumenten niet in de war kunnen geraken als ze een bedrijf met dezelfde naam maar andere extensie in de zoekresultaten tegenkomen. Ook als men later zijn activiteit wilt uitbreiden naar andere regio’s / landen kan dit – voor een kleine meerprijs – heel wat kopzorgen besparen op termijn.

Neem zeker even contact op met onze support afdeling, we adviseren je met plezier over welke bijkomende extensies voor jouw domeinnaam wél van toepassing zijn.

Het registreren van de gewenste domeinnaam en extensies kan via onze website.